Tietoja

TEKSTIILIKIERRÄTTÄJÄT RY on ympäristömyötäinen yhdistys, joka pyrkii toiminnallaan vähentämään sekajätteeksi päätyvän tekstiilijätteen määrää erityisesti Varpaisjärvi-Lapinlahti -alueella.


YHTEYSTIEDOT


040 965 1719

tekstiilikierrattajatry@gmail.com
tai info@tekstiilikierrattajat.fi
Kauppatie 15, 73200 VARPAISJÄRVI

www.tekstiilikierrattajat.fi
www.facebook.com/TekstiilikierrattajatRy


torstai 18. syyskuuta 2014

Terveisiä Itävallan Alpeilta ja Unkarin pustaltaTekstiilikierrättäjät ry:n Jenni pistäytyi Syyskuun alussa Ylä-Savon Veturi ry:n – paikallisen maaseudun kehittämisyhdistyksen ja Leader-toimintaryhmän – mukana Itävallassa ja Unkarissa tapaamassa muita eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä. Tekstiilikierrättäjien Tekstiilikierrätys-esiselvityshanke ja vastikään päättynyt Työllistävä tekstiilikierrätys -hanke saivat rahoitusta Pohjois-Savon ELY-Keskukselta Ylä-Savon Veturi ry:n kautta (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007–2013). Tässä Jennin terveiset reissulta:
Olin Ylä-Savon Veturi ry:n mukana Itävallassa ja Unkarissa kuulostelemassa, mitä kuluttajien poistotekstiileille tapahtuu muissa Euroopan maissa, ja kertomassa Tekstiilikierrätäjät ry:n toiminnasta. Reissumme ensimmäinen määränpää oli Itävallan Alpeilla sijaitseva Sillianin pikkukaupunki, jossa pidettiin eri puolilta Eurooppaa tulevien Leader-toimintaryhmien yhteistapaaminen, LINC. Kaupunki lumosi vieraat satumaisella Alppi-tunnelmallaan. Myös kierrätysasiat vaikuttivat olevan Sillianissa hyvällä itävaltalaisella mallilla.
Alppitunnelmaa Sillianin ytimessä. (Kuva: Jenni Räsänen)


 Jätteenkeräysastiat sillianilaisessa koulussa. (Kuva: Jenni Räsänen)


Eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä – Tekstiilikierrättäjien näkökulmasta eri maista kotoisin olevia tekstiilien kuluttajia – jututtaessani kävi ilmi, että Tekstiilikierrättäjät ry:n toiminta oli verrattain uutta ja erikoista myös laajemmin Euroopan tasolla. Kaikki haastattamani henkilöt olivat tietoisia maassaan tapahtuvasta, eri hyväntekeväisyysjärjestöjen järjestämästä keräilystä, johon kelpasivat ehjät vaatteet ja kodintekstiilit. Rikkinäisten tai kulahtaneiden tekstiilien osalta keräyspalveluita ei kuitenkaan tunnettu.

Ehdimme tutustua vajaat kolme päivää kestäneessä LINC-tapahtumassa (2.–4.9.2014) muiden maaseudun kehittäjien ja Sillianin kaupungin lisäksi myös Sillianin ympäristössä toteutettuihin kehitysprojekteihin, eri Euroopan maiden ruokakulttuureihin ja tirolilaisiin perinteisiin. Alppi-ilmasta päästiin nauttimaan myös leikkimielisissä urheilukisoissa. Itse lykin kisojen melomisosuudella itseäni käsin eteenpäin piskuisen pienessä kumiveneessä. Erityisen mukavana kokemuksena tapaamisesta mieleeni jäi pyöräretki, joka kuljetti ryhmääni alas Drau-joen laaksoa eri projektiesittelyetappien läpi.  


Viestikilpailun melontaosuudella. (Kuva: Maria Kärkkäinen)

 


Drau-joen laaksossa Sillianin ja Lienzin välillä kulkeva pyöräilyreitti on 
30 kilometriä pelkkää laskua. (Kuva: Jenni Räsänen)


LINC-tapaamisen jälkeen matkustimme Ylä-Savon Veturi ry:n toiminnanjohtaja Maria Hartikasen kanssa viikonlopuksi Unkariin tapaamaan Budapestin lähistöllä, Dabasin pikkukaupungissa toimistoaan pitävää Leader-toimintaryhmää. Toimintaryhmän vetäjä, Judit, esitteli meille lukuisia sikäläisiä kehitysprojekteja, ja Maria kertoi vastaavasti meillä Ylä-Savossa tapahtuvasta toiminnasta. Minä olin mukana reissussa erityisesti sen vuoksi, että unkarilaiset halusivat tietää lisää Tekstiilikierrättäjät ry:n tekstiilikierrätystoiminnasta. Vierailun lopuksi pohdimme, millaista yhteistyötä meidän olisi mahdollista tehdä unkarilaisten kanssa tekstiilikierrätysasioissa. Tulevaisuus näyttää, mitkä noista yhteistyöideoista toteutuvat!


Perinteistä unkarilaista indigo-värjättyä kangasta. (Kuva: Jenni Räsänen)


Perinteisten kankaiden modernia käyttöä KékSégin vaatteissa. (Kuva: Jenni Räsänen)


 Unkarilaisia kansallispukuja. (Kuva: Jenni Räsänen)


Pala unkarilaista räsymattoa - kaunista kuteiden soljuntaa. (Kuva: Jenni Räsänen)


 Kudottu unkarilainen villamatto, jota valmitetaan kuulemma myös Ikealle. (Kuva: Jenni Räsänen)


Kaiken kaikkiaan matka oli erittäin hyvä ja antoisa. Tekstiilikierrättäjät ry:n toiminta tuntuu eurooppalaisessakin mittakaavassa varsin uraa uurtavalta ja hyvin ajankohtaiselta. Yhdistyksemme tekstiilien hyötykäyttötoiminta ja sen kehitys on ollut vahvasti paikallista – ja tulee olemaan sitä myös jatkossa – mutta tämän lisäksi toiminta voi olla tulevaisuudessa entistä vahvemmin myös alueellista ja kansallista, jopa kansainvälistä, yhdessä jo olemassa olevien ja mahdollisten uusien yhteistyökumppaneidemme kanssa. Meillä on mahdollisuus kehittää edelleen konkreettisia tekstiilikierrätystoimintamalleja paikallisesti, minkä lisäksi voimme jakaa omia hyviä käytäntöjämme myös laajemmin ja ottaa vastaavasti oppia muilta tuntemiltamme hyötykäyttötoimijoilta.

Ystävällisin terveisin, Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti